Ako zariadiť detskú izbu pre dve deti

Nie každý si môže dovoliť vyčleniť pre každé dieťa samostatnú izbu. Svoj súkromný priestor však môže mať každé z nich aj vtedy, ak potrebujete zariadiť detskú izbu pre dve deti. Stačí, ak využijete niekoľko praktických tipov.

Praktický priestor s estetikou na prvom mieste

Pri zariaďovaní izby pre dve deti vás možno ako prvé napadne, ako do jednej miestnosti všetko pomestiť. Napriek tomu sa pokúste dať na prvé miesto zároveň s praktickou stránkou aj tú estetickú. Každé dieťa vníma svet očami. Vhodným dizajnovým riešením dosiahnete, že sa deti budú v izbe cítiť vždy príjemne.

S ohľadom na veľkosť miestnosti ju môžete tiež opticky predeliť na dve samostatné zóny a každé dieťa si tak nájde svoj vlastný súkromný priestor. Izba sa dá predeliť rôznymi spôsobmi. Môžete využiť policovú zostavu, textilný záves alebo obľúbené farby vašich detí na stenách a doplnkoch.

Maximalizujte podlahovú plochu

Aby ste vytvorili dojem väčšej podlahovej plochy, posteľ či šatníky postavte ku stene alebo do rohu. Pre potrebu úložného priestoru môžete využiť aj police na stenách alebo skriňové nadstavce, napríklad nad dverami. Veľa spravia tiež postele s úložným priestorom. Nábytok v bledých odtieňoch vám pomôže opticky priestor zväčšiť. Ak máte väčšie deti, umiestnite na stenu alebo dvere šatníka zrkadlo. To ocenia nielen pri úprave svojho zovňajšku, ale tiež navodí dojem väčšieho priestoru.

Zohľadnite vekový rozdiel

Pri deťoch s väčším vekovým rozdielom myslite na rozdielny čas ukladania na spánok. Pre mladšie dieťa vyberte časť izby ďalej od dverí. Vhodné je tiež aby mu na posteľ nedopadalo svetlo z nočnej lampy jeho súrodenca. Pri svetle ešte chvíľu zostaneme. Nočná lampa by mala byť dostatočne silná, aby si pri čítaní nemusel zažínať stropné svietidlo.

Poschodové postele alebo nie?

Poschodová posteľ je kusom nábytku, ktorý výrazne šetrí podlahovou plochou. V istom zmysle na druhej strane obmedzí možnosť rozdelenia izby na dve samostatné časti. Výborným riešením je preto kombinácia postelí umiestnených nad sebou, pričom sa ich plocha prekrýva len v rohu miestnosti. K posteliam nezabudnite pre každé dieťa vybrať aj nočný stolík alebo poličku na stenu, na ktorú si budú môcť odkladať všetky dôležité veci, ktoré chcú mať poruke.

admin