Kosenie trávnika po zime

Správna starostlivosť o trávnik po zime, je veľmi dôležitá a určuje kondíciu trávnatej plochy na ďalšie mesiace. Ako prvýkrát kosiť a načo si dávať pozor, aby sa vám počas roka odmenila svojím krásnym vzhľadom?

Prvýkrát po zime

Keď sa na jar oteplí, začína trávnik výraznejšie rásť. Pri prvom kosení by ste ale mali byť opatrní a dodržať výšku kosenia približne 3 - 5 cm. Pri reprezentačných plochách, čiže miestach, kde sa často nepohybujete, môžete kosiť na menšiu výšku.

Je to vhodná dĺžka na to, aby sa trávnik dokázal zregenerovať po zime a vstrebať potrebné živiny. Na prvé kosenie použite vretenovú alebo elektrickú kosačku s dokonale nabrúsenými nožmi, aby ste steblá trávy zrezali čo najšetrnejšie.

Ako kosiť

Pri kosení záhrad sú najvhodnejšie rotačné a vretenové kosačky. Na miestach, kde bežné kosačky nie sú účinné –  pod lavičkou, okolo plotov, obrubníkov, v záhradkách a podobne, použite vyžínač. Pozor na správny postup, aby ste trávnik nepoškodili. Pred kosením je dôležité nastaviť správnu výšku kosenia, skontrolovať nože a vyčistiť plochu trávnika od napadaného lístia alebo konárov.

Kosačkou pohybujte v jednom smere a postupujte jednoliatou rýchlosťou. Dosiahnete tým rovnomerné pokosenie celej plochy. Začnite od jej okraja a postupujte pás vedľa pásu k druhému okraju. Vďaka tomu sa nebudete musieť s kosačkou vracať alebo cúvať. Dôležité je tiež udržiavať čo najvyššie otáčky motora, aby ste dosiahli optimálnu rotáciu nožov.

Koste pravidelne

Pravidelným kosením zabezpečíte lepšie zahustenie porastu a plocha bude farebne vyrovnaná. Pre správnu frekvenciu kosenia by ste mali dodržiavať nasledovné pravidlo: Koste tak často, aby ste z jeho výšky ubrali naraz maximálne 30 %. Ak by ste uberali viac, regenerácia trávnika by trvala dlhšie.

Načo si dať pozor

  • Pred kosením skontrolujte, či je trávnik suchý. Mokrá tráva sa zachytáva na nožoch kosačky a ťažko sa dostáva do zberného koša.
  • Dodržiavajte správnu výšku kosenia.
  • Pred kosením na trávu nestúpajte, aby ste ju neudupali.
  • Kontrolujte a v prípade potreby vyprázdnite zberný kôš. Nadbytočná tráva kosačku zaťažuje a znižuje jej výkon. Klesá tým kvalita kosenia a z preplneného koša sa navyše vysýpa na trávnik, odkiaľ by ste ju museli zbierať.
  • Po kosení kosačku riadne očistite. Raz za rok je tiež potrebné nabrúsiť nože.
admin